Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Information Container for Data Delivery (ICDD)

1 oktober 2020 van 3:00 pm tot 4:30 pm

Op 1 oktober 2020 organiseert NEN een webinar over ‘Information Container for Data Delivery’ (ICDD). Dit webinar wordt georganiseerd rondom de ICDD-1 standaard die in mei dit jaar is gepubliceerd. In deze internationale norm heeft de bouwsector gemeenschappelijk afspraken gemaakt over het uitwisselen van data. NEN, BIM Loket, TNO en Provincie Gelderland praten u bij over de nieuwe afspraken. Meld u nu aan!

In bouwprojecten worden er op verschillende momenten documenten uitgewisseld tussen de betrokken partijen. Het gaat hierbij om allerlei soorten informatie, zoals geometrie, areaalgegevens, contractgegevens en inspectiegegevens. Deze informatie kan diverse vormen aannemen, uiteenlopend van IFC BIM modellen tot GML geometrie, van Excel-sheets tot PDF-bestanden, van ‘triple data’ (RDF, OWL) tot foto’s.

De samenhang tussen deze bestanden wordt meestal niet expliciet gemaakt. Dat maakt het werken met dit soort bestanden lastig. Welke foto hoort nu bij welk inspectierapport? Welke asfaltkenmerken horen bij welk wegvak? Hoe zit het eigenlijk met de samenhang tussen het BIM-model en de GIS-kaart?

De norm ICDD-1 biedt een oplossing voor deze problematiek. In een ‘ICDD container’ worden naast de documenten namelijk ook de links tussen deze documenten weergegeven. Het is namelijk mogelijk om zowel te linken naar een bestand als naar een positie in dat bestand. Zo ontstaat voor de ontvangende partij een logisch geheel. Het verificatie- en validatieproces van binnenkomende datasets wordt daardoor eenvoudiger.

De norm is gebaseerd op de Nederlandse COINS-standaard. Hiermee hebben Rijkswaterstaat en Provincie Gelderland de afgelopen jaren veel ervaring mee opgedaan, samen met hun opdrachtnemers en adviserende partijen. Er zijn echter ook belangrijke verschillen.

Om ook ú in de gelegenheid te stellen aan te haken, organiseren NEN, BIM Loket, TNO en Provincie Gelderland op 1 oktober 2020 van 15:00 tot 16:30 een kosteloos webinar over ICDD-1. In het webinar gaan we in op de basis van ICDD. Daarnaast komen vragen aan bod als:

  • Wat is het verschil tussen COINS en ICDD?
  • Hoe is de samenhang met VISI?
  • Hoe hangt ICDD samen met ISO 19650, waarin is afgesproken om samen te werken in een Common Data Environment?

Tot slot wordt een demonstratie gegeven van het gebruik van een geïntegreerde container voor het proces van dataverificatie en datavalidatie.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks een email met daarin de meest interessante bouwgerelateerde vakbeurzen, congressen, seminars en webinars die in de daaropvolgende 2 weken plaats vinden (voorbeeld).

Gelukt! Ter verificatie is zojuist een email naar jou verzonden. Controleer je 'Postvak in' of spam map om je aanmelding te bevestigen!