Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Post 65 Groeikernenkring

6 oktober 2020 van 2:00 pm tot 5:00 pm

Post 65 Groeikernenkring

Nederland bezit een aantal steden die grotendeels in de jaren ‘70 werden gebouwd om te voldoen aan de behoefte aan sub-urbaan wonen en om de woningbehoefte in de grote steden te lenigen: de groeikernen. Inmiddels zijn ze zo’n 50 jaar oud.

In het licht van de huidige woningbehoefte gaan ook de groeikernen uitbreiden en transformeren en soms verdichten. Daarom is nu het tijd om na te denken over de mogelijke rol die de eerste generatie gebouwen en openbare ruimtes uit de jaren ’70 in de toekomst zal spelen. Zijn ze rijp voor de sloop of horen ze bij de identiteit van de groeikernen?

In 2020 organiseert International New Town Institure (INTI) drie bijeenkomsten rondom deze thematiek onder de titel ‘Post 65 Groeikernenkring’. Steden zoals Zoetermeer, Almere, Nieuwegein en Purmerend zijn onderdeel van deze kring, waar kennis wordt uitgewisseld en opgedaan rondom erfgoed en ruimtelijke transformatie.

Voor elke bijeenkomst worden externe experts uitgenodigd vanuit de praktijk die een interessant perspectief bieden op het thema. Heeft u interesse om deel te nemen aan dit programma (en bent u betrokken bij een van de groeikernen of Post 65-erfgoed), stuur dan een email naar: .

De reeks ziet er als volgt uit:

“De waarde van Post 65-architectuur en -stedenbouw” 
 21 april 2020, 14.00 – 17.00 uur
 Locatie: Rotterdam, INTI
Tijdens de eerste bijeenkomst komt de elementaire vraag aan de orde: hebben de Post 65 gebouwen (buurten, wijken, openbare ruimten) waarde? Is het belangrijk om deze generatie architectuur en stedenbouw als mogelijk erfgoed te beschouwen? Wat zijn de specifieke karakteristieken van dit erfgoed? Een aantal experts zullen antwoord geven op deze vraag:

  • Wijnand Galema, architectuurhistoricus, oprichter van de Post65 werkgroep in Rotterdam
  • Lidwine Spoormans, architect, PhD kandidaat TU Delft (Groeikernen) en oprichter Love 80s Architecture
  • Anita Blom, Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, projectleider Post 65


“Post 65-erfgoed en duurzaamheid”
9 juni 2020, 14.00 – 17.00 uur 
Locatie: Basisschool Molenwiek Dalton in Haarlem-Schalkwijk
De verduurzaming en transformatie van het Post 65 erfgoed zal centraal staan tijdens deze bijeenkomst, die plaatsvindt in Basisschool Molenwiek Dalton in Haarlem-Schalkwijk, een prijs-winnende renovatie en uitbreiding door architectenbureau Korth Tielens, als vervolg op het ontwerpend onderzoek van stichting Mevrouw Meijer. Sloop-nieuwbouw of renovatie is een vraag die steeds opkomt bij de verduurzaming van het Post 65 gebouwbestand. Volgens welke criteria kan deze afweging gemaakt worden? En hoe kan verduurzaming plaatsvinden bij Post 65 erfgoed zonder de eventuele architectonische kwaliteiten te vernielen? Met bijdragen van:

  • Wilma Kempinga, Mevrouw Meijer, projectleider van de transformatie van de School.
  • Marcel Barzilay, architect, onderzoeker Post 65 experimentele woningbouw 1968-1980
  • Like Bijlsma, onderzoeker, Plan Bureau voor de Leefomgeving, sector Ruimtelijke Ordening en Leefomgevingskwaliteit


“Gemeentelijk Beleid voor Post 65-erfgoed”
 6 oktober 2020, 14.00 – 17.00 uur
Locatie: Rotterdam of Almere
Aan de orde komt hoe gemeenten omgaan met Post 65 gebouwen en stadsdelen in het licht van behoud en transformatie. Hoe vestigt de gemeente aandacht op deze generatie erfgoed en maakt ze het denken erover toegankelijk voor bewoners en geïnteresseerden? Is er beleid geformuleerd met betrekking tot Post 65-erfgoed? Hoe is dit beleid verankerd in de omgevingsvisie die elke gemeente in het kader van de nieuwe Omgevingswet moet formuleren? Ervaringen worden gedeeld door vertegenwoordigers van gemeenten en erfgoedorganisaties:

  • Bettina van Santen, gemeente Utrecht, werkgroep Post 65 – Federatie Grote Monumentengemeenten
  • Vertegenwoordiger van Bureau Monumenten, Rotterdam
  • Ariadne Onclin, beleidsadviseur Monumenten, gemeente Almere

bron: INTI

Gegevens

Datum:
6 oktober 2020
Tijd:
2:00 pm tot 5:00 pm
Evenement Categorie:
Site:
http://www.newtowninstitute.org/spip.php?article1328
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks een email met daarin de meest interessante bouwgerelateerde vakbeurzen, congressen, seminars en webinars die in de daaropvolgende 2 weken plaats vinden (voorbeeld).

Gelukt! Ter verificatie is zojuist een email naar jou verzonden. Controleer je 'Postvak in' of spam map om je aanmelding te bevestigen!