Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Van berm naar ecologische verbinding

20 januari 2021 van 1:00 pm tot 3:30 pm

Tijdens deze interactieve online bijeenkomst van CROW Levende Stad krijg je inspiratie en voorbeelden uit de praktijk om je bermen te transformeren in ecologische verbindingszones. Zo werk je aan een groene, gezonde en levendige stad, waarvan de bewoners minder last ondervinden van zaken als hittestress, wateroverlast of de eikenprocessierups.

Overheden worden zich steeds meer bewust van het belang van ecologisch bermbeheer. Monoculturen en ‘netjes’ gemaaid groen beperken de biodiversiteit, wat overlast van bijvoorbeeld de eikenprocessierups en buxusmot in de hand werkt. We zijn op de goede weg, maar het kan nog veel meer en beter.

Er valt dus nog veel te winnen op het gebied van ecologisch beheer. Maar hoe geef je daar als gemeente een goede invulling aan? Welke bermen, groene snippers, parkjes en plantsoenen zijn geschikt en hoe betrek je omwonenden bij je plannen? Hiervoor is in Arnhem een maatregelenpakket per groenlocatie ontwikkeld voor het verhogen van de natuurwaarden op dat specifieke stukje groen. Het is een beheer- en inrichtingsadvies op maat waarbij de maatregelen gebaseerd zijn op wat nodig is voor die specifieke berm, grasstrook of andere snippers groen in de stad.

Highlights programma

Ecoloog Wesley van Zadelhoff en projectleider Guido Hamelink van NLadviseurs  vertellen tijdens de bijeenkomst alles over hoe maatregelenpakketten per groenlocatie zijn ontwikkeld en welke interessante ontdekkingen zij hebben gedaan als het gaat om biodiversiteit in de stad. Dit alles wordt voorzien van inspirerende voorbeelden uit de praktijk.

Gemeente Arnhem investeert al jaren in het ecologisch beheer van bermen en groenstroken en was op zoek naar verfijning door het beheer vooral te richten op het verhogen van de diversiteit in specifieke biotopen. Een goede mix van bomen, struiken, water en open grond trekt meer soorten aan. Met dit uitgangspunt kunnen per locatiegebied nuances in het beheer worden aangebracht waardoor er uiteindelijk betere resultaten zullen worden behaald. Hoe dat allemaal werkt en welke stappen je daarvoor moet nemen, daarover vertellen zij graag meer tijdens deze online bijeenkomst.

Gemeente Arnhem werkt al jaren aan het verbeteren van ecologisch bermbeheer. Om daarin nog een verfijningsslag aan te brengen, schakelde zij NLadviseurs in. Tijdens deze online bijeenkomst gaan zij in op hoe je vormgeeft aan ecologisch bermbeheer, tegen welke problemen je soms aanloopt en hoe je burgers kunt betrekken bij je plannen en uitvoering.
Vivienne van Sante van gemeente Arnhem vertelt hoe de ecologisch waarde van de Arnhemse bermen hebben gescoord en wat zij hebben gedaan om de scores te verbeteren.

Tijdens het interactieve deel van de bijeenkomst bespreken we in kleine groepen wat je als gemeente of beheerder kunt doen om ecologisch bermbeheer vorm te geven. Ook is er ruimte om te reflecteren op de situatie in jouw gemeente en gaan we in op vraagstukken die jou bezig houden.

Voor wie?

Deze bijeenkomst is met name interessant voor beleidsmakers, ecologen, groenbeheerders, hoveniers en aannemers bij gemeenten, provincies en waterschappen. Maar iedereen is welkom.

Gegevens

Datum:
20 januari 2021
Tijd:
1:00 pm tot 3:30 pm
Evenement Categorie:
Site:
https://www.crow.nl/bijeenkomsten-en-congressen/van-berm-naar-ecologische-verbinding?skuzenoid=2990-176

Organisator

CROW
Telefoon:
0318 - 69 53 00
E-mail:
congressen@crow.nl
Bekijk de site van Organisator
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks een email met daarin de meest interessante bouwgerelateerde vakbeurzen, congressen, seminars en webinars die in de daaropvolgende 2 weken plaats vinden (voorbeeld).

Gelukt! Ter verificatie is zojuist een email naar jou verzonden. Controleer je 'Postvak in' of spam map om je aanmelding te bevestigen!