Verdeeld over twee dagen worden er in vier sessies en een docentenbijeenkomst meer dan 20 lezingen gepresenteerd die interessant zijn voor iedereen die in ons vakgebied werkzaam is.
De eerste dag staat in het teken van de ontwikkelingen op het gebied van de verbindingsprocessen. Met betrekking tot de klassieke processen komt het onderpoederlassen en de aanbevelingen voor blootstellingsscenario’s van verschillende las- en soldeerprocessen aan de orde. Aan de hand van recentelijk onderzoek is er aandacht voor het circulair assembleren met lijmverbindingen en de stand van zaken rond het Wire Arc Additive Manufacturing (WAAM). Tenslotte sluit deze sessie af met de actualiteit rond het aanbrengen van oppervlakte lagen.
In een viertal cases worden schade en corrosie zaken behandeld. Gebaseerd op metaalkundig onderzoek is er gezocht naar oorzaak en gevolg met als doel, voorkomen is beter dan genezen. Lasverbindingen in ongelegeerd, warmvast en roestvast staal komen hierbij ter sprake. Deze sessie rond af met een bezwijkanalyse van een hardsoldeerverbinding in een nikkellegering.
De tweede dag van symposium begint met de sessie over lasnormen en regelingen. In een aantal lezingen over lasnormen worden de meest recentelijk ontwikkelingen besproken. Op het gebied van de arbo-regelgeving gaan we zien dat de “arbocatalogus voor de metaal” met de daarbij behorende Verbetercheck Lasrook een goed handvat biedt om hieraan te voldoen. Tenslotte is er ruim aandacht voor het in de praktijk omgaan met normen en regelgeving.
Verbindingen maken en het onderzoeken daarvan gaan hand in hand. In deze sessie komen verleden, heden en toekomst van het NDO samen. De besproken onderwerpen gaan van het bepalen van inspectieniveaus tot en met automatische interpretaties. Naast het ultrasoon en het radiografisch onderzoek komen ook Phased Array, ToFD en FMC/TFM aan de orde.
Het NIL vindt het belangrijk om docenten en hun studenten goed te ondersteunen, met informatie, inspiratie en ondersteunend materiaal. Maar wat heb je als docent nu precies nodig en waar hebben jouw studenten behoefte aan? Tijdens de docentenmiddag laten we NIL Conneqt “Leren en Loopbaan” zien en gaan over de ontwikkeling hiervan met iedereen die lastechnisch onderwijs een warm hart toedraagt in gesprek. Jouw mening telt, dus wees erbij!
Daarnaast staan de beroepen en carrièremogelijkheden in de lastechniek centraal. En tijdens de praktische workshops over de handvaardigheidsopleidingen zoomen we in op de visuele inspectie van examenwerkstukken en is er ruim de gelegenheid voor het stellen van vragen.