Maak de werkomgeving veiliger: essentiële tips voor personeelsveiligheid in de industrie

Werkomgeving

Hoe maak je de werkomgeving veiliger dan deze nu al is? De ontwikkelingen staan niet stil. Heb je bijvoorbeeld al aan nooddouches gedacht, die op bepaalde werkvloeren verplicht zijn? En heeft al je personeel al een VCA-certificaat? Verder wordt veiligheid op de werkvloer veelal in verband gebracht met ongewenst gedrag. Ook wat dat betreft dien je een oogje in het zeil te houden, als werkgever zijnde. Een aantal essentiële tips voor een veiligere werkomgeving in de ruimste zin van het woord: van de juiste werkkleding tot het aanstellen van een vertrouwenspersoon.

Nooddouche: verplicht wanneer gewerkt wordt met gevaarlijke stoffen

Een nooddouche biedt de eerste hulp wanneer personen in aanraking zijn gekomen met giftige stoffen. Ze zijn bovendien verplicht voor bedrijven die werken met stoffen die ontvlambaar, explosief, giftig of bijtend zijn. Vanzelfsprekend wordt de nooddouche op een strategische, bereikbare plek opgesteld. Er bestaan overigens ook speciale oogdouches. Een nooddouche kopen voor je werkplaats is, afgezien van de wettelijke voorschriften, uitermate raadzaam. Veiligheid gaat immers voor regels ontwijken of opvolgen.

Verwarmde nooddouche voor outdoor werkzaamheden

Het installeren is niet moeilijk, de handleiding van nooddouches is evenmin ingewikkeld. Daarin wordt vanzelfsprekend uitgelegd hoe een goed functionerende nooddouche dient te werken. Er zijn voor werkzaamheden in de open lucht ook verwarmde tankdouches verkrijgbaar, want bij bepaalde calamiteiten moet er 15 minuten onder koud water gedoucht worden. In de (vries)kou is dat niet vol te houden. Tevens beschermt de verwarmde nooddouche zichzelf van vorstschade tijdens de koude wintermaanden.

Stel de juiste werkkleding verplicht en zie toe op het naleven hiervan

Het dragen van de juiste werkkleding wordt nogal eens aan de werkschoen gelapt. Maar zeker in de bouw- en industriesector zijn bepaalde kledingstukken niet voor niets verplicht. De verzekering keert niks uit wanneer op de werkvloer niet aan de kledingvoorschriften wordt voldaan, maar ook voor je imago als werkgever is het niet bevorderlijk. Het dragen van bijvoorbeeld veiligheidsschoenen, helmen, brandwerende overalls, handschoenen en veiligheidsbrillen is – naast wettelijk verplicht – een kwestie van logisch nadenken.

VCA-diploma? Moedig het aan!

Een VCA-diploma geeft een werknemer een inkijkje in de mate van veiligheid op elke mogelijke werkvloer. Althans, waar dit certificaat toepasselijk is. Maar zeker in de bouw en industrie geldt een VCA-opleiding (deze kun je al in één dag halen) als belangrijk document. Hoewel dit papiertje nog niet wettelijk verplicht is, wordt het door zowel werkgevers en werknemers als opdrachtgevers zeer gewaardeerd als het overlegd kan worden. Informeer dus naar VCA-opleidingen voor al je personeel. Hiermee gaan ze zélf automatisch een stuk voorzichtiger te werk, in plaats van dat je het moet opdragen.

Een vertrouwenspersoon aanstellen is altijd een goede tip

Een veilige werkomgeving heeft anno nu een dubbele lading. De term wordt in deze eeuw vaak in verband gebracht met grensoverschrijdend gedrag en daar is geen enkele sector veilig voor. Ook de industrie niet. Het aanstellen van een vertrouwenspersoon is altijd een goede tip, want pesten, intimidatie en psychologische mishandeling komen overal voor. Wil iemand daarover iets kwijt, dan komt dat via de vertrouwenspersoon vanzelf bij jou als werkgever terecht. Je wilt graag weten wie de rotte appels zijn, omdat ze feitelijk voor zichzelf werken en zich niet in dienst van het team stellen. Dat is funest voor elke onderneming.

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in de bouw en andere nieuwtjes, bekijk Bouwkalender dan dagelijks. In de zorgvuldig bijgehouden bouwagenda met vakbeurzen en congressen in de sector vind je alle belangrijke evenementen in jouw omgeving. Niet alleen binnen de Nederlandse grenzen: ook de Belgische en Duitse branche zijn overzichtelijk in kaart gebracht, met de focus op utiliteitsbouw, infra en woning- en waterbouw. Wil je deze informatie in je mail krijgen, dan schrijf je je in voor de nieuwsbrief. Dat is in een paar seconden geregeld.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE EVENTS IN DE INFRA, UTILITEITSBOUW, WONINGBOUW EN WATERBOUW!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden

Aankomende evenementen

AMB

Welding Week

Metavak

C the Future

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE EVENTS IN DE INFRA, UTILITEITSBOUW, WONINGBOUW EN WATERBOUW!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden