Samen richting klimaatneutrale architectuur
Op donderdag 2 november tijdens de BNA Architectendag 2023: Be Connected gaan we met elkaar in gesprek over de volgende stap van duurzaamheid: regeneratief ontwerpen. Wat zijn de uitdagingen en kansen van regeneratief ontwerpen voor architecten en hoe passen ze het al toe. Wat zijn effectieve en uitvoerbare verdienmodellen? Hoe overtuig ik mijn opdrachtgever en hoe kun je deze holistische werkwijze toepassen in je dagelijkse praktijk. Deze vragen en meer staan centraal tijdens deze inspiratievolle netwerkdag in B. Amsterdam.
Sprekers van binnen én buiten de branche delen hun visie en tips en tricks tijdens Be Connected. Zoals het gebruik van duurzame materialen, het bevorderen van energie-efficiëntie, het waterbeheer en natuurlijke landschapsintegratie, participatie voor tijdens en na de bouw en het belang van een levenscyclusbenadering voor een gebouw of gebied. De nadruk ligt op waardecreatie, de rol en de kansen voor architectenbureaus met betrekking tot duurzaam ontwerpen. We gaan met elkaar in gesprek, voeren discussies en nemen deel aan workshops zodat je de inspiratie meteen in praktijk kunt brengen.
Regeneratief is de toekomst
Door alles met elkaar te verbinden zorgen we voor een toekomst met perspectief voor alle generaties. De samenleving als een ecosysteem waarbij we onze sociale, ecologische en technologische waarden op elkaar afstemmen en er een synergie ontstaat ten gunste van de planeet. Regeneratieve architectuur toepassen is een manier om deze toekomst tot stand te brengen. Samen met alle partijen; architecten, opdrachtgevers, gebruikers en ontwikkelaars, ingenieurs, ecologen en lokale gemeenschappen; op een holistische wijze.
In regeneratieve architectuur worden ontwerpprincipes en -strategieën toegepast die de natuurlijke hulpbronnen maximaliseren, de ecologische diversiteit vergroten, de koolstofvoetafdruk minimaliseren en de lokale gemeenschappen versterken. Het doel is om gebouwen en steden te creëren die niet alleen minder schadelijk zijn voor het milieu, maar die actief bijdragen aan het herstel en behoud van de natuurlijke systemen en de menselijke gezondheid en welzijn bevorderen. Deze vorm van ontwerpen gaat verder dan bouwen vanuit de huidige duurzaamheidslabels.