Bouwen aan je carrière: Tips en inzichten voor succesvol werken in de bouw

Bouwopruimer Binckwerk

Wil je deel uitmaken van een team dat letterlijk iets groots neerzet? Werken in de bouw is een nobel, dankbaar en actief beroep. Een ambacht nog steeds bovendien, waar niettemin veel innovatie plaatsvindt. Dat maakt werken in de bouw alleen maar interessanter. Je doet ervaring op in deze branche door er gewoon mee te beginnen. Dat kan eventueel ook zonder diploma’s, al zijn een VCA-certificaat en rijbewijs wel handig.

Bouwopruimers: de onmisbare roadies van de bouw

Het begrip roadie ken je vast wel: het zijn de mensen die met artiesten meereizen over de wereld en achter de schermen bijdragen aan onvergetelijke shows. Als bouwopruimer doe je eigenlijk hetzelfde, maar hier zijn je bouwende collega’s degenen die je bijstaat met je nuttige diensten. Je bent een onmisbare aangever. Werken als bouwopruimer houdt in een notendop in:

  • Het schoon, netjes en veilig houden van de werkplek
  • Helpen bij in- en uitladen van materialen en machines
  • Overal waar nodig een handje toesteken tijdens de afwisselende bouwwerkzaamheden

Je houdt dus van aanpakken en hebt, als het goed is, een voorliefde voor architectuur. Is geen harde eis, maar wel meegenomen. Verder ben je vooral leergierig, maar die eigenschap in je wordt vanzelf wakker na al één dagje te hebben meegelopen, want je komt ogen tekort bij zo’n bouwproject.

Streepje voor met een VCA-diploma

Een bouwopruimer kan in overleg zonder diploma’s aan de slag, maar tegenwoordig heb je met een VCA-diploma een streepje voor. Dit certificaat haal je idealiter in één dag. Je leert tijdens deze stoomcursus over algehele veiligheid op diverse werkvloeren, dus het papiertje is gewild bij veel werkgevers. Net als een rijbewijs is het een pre op je cv. Je kunt het eventueel ook halen als je al bouwopruimer bent. Informeer bij een detacheringsbureau naar de mogelijkheden! Een bekende speler in dit veld heeft Binckwerk. Google het maar even.

Een gebouw zien ontstaan als bouwopruimer

Hoe mooi is het om een actieve getuige te zijn van het ontstaan van een gloednieuw gebouw? Van heipaal tot nok zie je hoe een project vorm krijgt. Stenen, balken, ruiten, elke werkzaamheid is een specialisme – het ene modern, het andere zo authentiek als maar kan. De wetten der natuurkunde spelen een grote rol. Jaren, zelfs decennia later vertel je aan je (klein)kinderen dat jij meegebouwd hebt aan een intussen misschien iconisch bouwwerk. Dat is rijkdom, want vergeet niet dat architectuur nog altijd een zekere vorm van kunst is. Je verricht dus absoluut geen anoniem werk, bent geen schakeltje in een onoverzichtelijk geheel zoals veel kantoormedewerkers zijn. Integendeel, je bent een volwaardig lid van een team dat iets moois opbouwt. Letterlijk.

Andere eisen voor een baan als bouwopruimer

Je bent niet bang om in de open lucht te werken en je fysiek in te spannen. Vanzelfsprekend is de wetgeving ernaar ingericht dat je je niet, zoals vroeger, overbelast. De voortschrijdende technologie maakt bouwen overigens steeds lichter. Het al genoemde VCA-diploma geldt als pre. Flexibiliteit – geen nine to five-mentaliteit dus – wordt gewaardeerd en een rijbewijs is handig, maar geen must. Misschien kan Binck voor vervoer zorgen, informeer hier vooral naar! Affiniteit met de bouwbranche is voor het werken als bouwopruimer meer dan welkom.

Prima arbeidsvoorwaarden

Je wordt wekelijks uitbetaald, wordt van de juiste kleding voorzien volgens de heersende voorschriften en ontvangt een volledige reiskostenvergoeding. Moet je naar een project waar geen OV komt, dan faciliteren detacheringsspecialisten als Binck in een leenfiets of -auto. De vaste projectbegeleider stelt je op je gemak, laat je kennismaken met je collega’s en vertelt je alles over wat er elke dag voor moois wordt gerealiseerd. De sfeer op de werkplek is doorgaans losjes, dus je houdt van een grapje. En als het hoogste punt van het bouwwerk is bereikt, weet je dat er een ijskoude goudgele versnapering voor je klaarstaat. Want dat is traditie!

Interesse in de bouwbranche

Wie interesse heeft in de bouwbranche houdt de agenda vol beurzen, congressen en andere evenementen nauwlettend in de gaten. Of je nu bouwopruimer, aannemer of architect bent. Bekijk Bouwkalender dus regelmatig en mis niks!

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE EVENTS IN DE INFRA, UTILITEITSBOUW, WONINGBOUW EN WATERBOUW!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden

Aankomende evenementen

AMB

Welding Week

Metavak

C the Future

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE EVENTS IN DE INFRA, UTILITEITSBOUW, WONINGBOUW EN WATERBOUW!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden