Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

TransitieMotor: lokale coalities in de ondergrond – Strategische samenwerking

30 september 2021 van 4:00 pm tot 5:30 pm

Op diverse plekken in Nederland wordt de ambitie van meer integraal werken en langer vooruitplannen al omarmd. De Bouwcampus brengt in het praktijkprogramma mensen bij elkaar die in hun werk te maken hebben met de inrichting van de ondergrond en daarbij te maken krijgen met vraagstukken die vragen om meer samenwerking. Ervaringen uit de praktijk, de uitdagingen en de dilemma’s waar je dan mee te maken krijgt staan centraal in de maandelijkse ‘TransitieMotor: lokale coalities in de ondergrond’.

De derde sessie vindt plaats op donderdag 30 september. De centrale vraag van deze sessie is: Hoe ontstaat meerjarige, integrale samenwerking? 

Sprekers

Henri van de Zande (Evides) en Geert Roovers (Antea Group).
Henri werkt als samenwerkingscoördinator voor Evides. Geert is adviseur bij de Antea Group en geeft als lector leiding aan het lectoraat Bodem & Ondergrond van de Hogeschool Saxion.

Waarom deze bijeenkomsten?

De stedelijke ondergrond is voor veel mensen onbekend terrein, letterlijk én figuurlijk onzichtbaar en te weinig onderdeel van de verduurzamingsagenda. De verantwoordelijkheid ligt voornamelijk bij experts en deskundigen. Buiten deze groep is het onderwerp weinig bekend. Op de werkvloer lijken individuele groepen, zoals bodemexperts en infra-beheerders, elkaar nauwelijks tegen te komen. Er tekent zich een gefragmenteerd beeld af: er zijn allerlei verschillende ‘werelden’ die ieder iets anders doen én bedoelen wanneer ze aan het werk gaan in dezelfde ondergrond. De Bouwcampus ziet daarom aanleiding om partijen en overlegstructuren in Nederland die bezig zijn met de stedelijke ondergrond actief bij elkaar te brengen om zo integrale ontwerppraktijken aan te jagen.

De edities van De TransitieMotor worden vormgegeven rondom de maatschappelijke transities waarbij de herinrichting van de stedelijke ondergrond gemoeid is. Dit geldt voor klimaatadaptatie, de energietransitie, de renovatieopdracht en de bodemkwaliteit. Al deze vraagstukken vragen niet alleen om slimme project-coalities, maar ook om een langetermijnvisie, onder andere op gebieds- en marktontwikkelingen.

Duurzame, integrale samenwerking wordt vaak gezien als middel om maatschappelijke transities te realiseren. Ondanks de luidde roep om meer samenwerking zien we in de praktijk dat het partijen echter zelden lukt om de verschillende belangen bij elkaar te brengen. Zeker wanneer het gaat om het delen van plannen voor de lange termijn; iets wat juist zo cruciaal lijkt om te kunnen anticiperen en samenwerking te laten lonen.

In deze sessie ontrafelen we de subtiele succesfactoren van een samenwerkingsverband waarin het wél lijkt te lukken. Zijn er algemene lessen uit zo’n casus te halen, en zo ja welke zijn dat dan? Waar begin je, als je een samenwerking wilt opstarten? En welke mechanismes stimuleren meerjarige, integrale samenwerking?

Doe mee in ons gesprek met Henri van de Zande en Geert Roovers.

Wanneer?

Donderdag 30 september 16:00 – 17:30 uur (online)

Gegevens

Datum:
30 september 2021
Tijd:
4:00 pm tot 5:30 pm
Evenement Categorie:
Site:
https://debouwcampus.nl/activiteiten#agenda_item-86

Organisator

De Bouwcampus
Telefoon:
015-20 26 070
E-mail:
info@debouwcampus.nl
Bekijk de site van Organisator

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE EVENTS IN DE INFRA, UTILITEITSBOUW, WONINGBOUW EN WATERBOUW!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden